Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Vuggestuens søvnpolitik

Børns søvnbehov er et emne som vi, med jævne mellemrum, sætter fokus på i vuggestuen. Vi bliver jævnligt konfronteret med emnet gennem medierne og gennem vores daglige kontakt med jer forældre. 

Vores søvnpolitik udspringer bl.a. af forskning vedrørende børns søvnbehov. Forskningen viser bl.a. at en god middagslur giver en god nattesøvn. 

I bogen “Børns Søvn – din lille sovetryne” står der bl.a at:

 ”Får barnet ikke sin middagslur, bliver det i løbet af eftermiddagen tiltagende overtræt, og når det skal lægges om aftenen, er det overtræt og utidigt. Niveauet af stresshormonet, Kortisol, falder normalt i løbet af natten, mens det stiger fra morgenstunden. Men er barnet overtræt og stresset, stiger niveauet ved aftenstid, og det betyder, at barnet har endnu sværere ved at falde i søvn.” (s. 21 i Børns Søvn; V. Manniche.)

Udover vores indhentning af viden fra forskningen, udspringer vores søvnpolitik også af løbende diskutioner og vidensdeling i personalegruppen, erfaringer med hvad der fungerer godt i praksis og daglige snakke og feedback fra jer forældre. 

Vores søvnpolitik ser således ud: 

- Barnet under 1 år skal sove det, det kan, hvilket for de fleste vil betyde, at barnet sover 2-3 gange i løbet af dagen. 

- Barnet fra ca. 1 – 1 ½ år reduceres langsomt til en lur, når barnet, helt naturligt, ikke længere har behov for flere lure. Formiddagsluren bliver gradvist forkortet, så hovedsøvnen om dagen, ligger ved middagstid. 

- Barnet fra 2 – 3 år sover som regel en mindre middagslur, idet barnets behov for søvn midt på dagen falder med alderen. 

- Vi vækker som udgangspunkt ikke barnet af middagsluren. Men vi vil gerne gå i dialog med jer forældre, hvis jeres barn har svært ved at sove om aftenen. Så vi sammen kan finde ud af hvordan vi hjælper jeres barn tilbage i en god søvnrytme. 

- I vuggestuen skaber vi gode og trygge rutiner og sovevaner for barnet, tilpasset den aktuelle alder og det enkelte barns behov. Det gør vi ved en ren ble, en tår at drikke, en bamse og/eller sut, at barnet selv indtager krybberummet og går op i krybben via stigen og at barnet får trykmassage af den voksne inden det bliver puttet under dynen. Vi sørger for at krybberummet er køligt, mørkt og ligeledes gøre stemningen rolig. På den måde bliver det genkendeligt, forudsigeligt, dejligt og trygt for barnet at sove i vuggestuen. 

- Når barnet nærmer sig børnehave start, begynder det at sove på madras inde på stuen. På den måde kan barnet i trygge omgivelser, vende sig til at sove på madras, som man gør i børnehaven. 

- Vi har som personale et kendskab til det enkelte barns søvnrytme. For nogle få børn kan søvnen varierer en del fra dag til dag. Men langt de fleste børn har en rimelig stabil søvnrytme. Denne faste søvnrytme informere vi jer forældre om, så I ved at I kan regne med dette. Vi skriver altså ikke jeres børns sovetider op på en tavle hver dag, da I som forældre kan regne med at jeres barn sover udfra deres vante søvnrytme. Har jeres barn tilgengæld ikke sovet som det plejer, skal vi nok fortælle jer det, på den pågældende dag. 

- Vi har et ønske om at fokus skal være på kvaliteten af barnets samlede dag, herunder selvfølgelig om luren har gjort barnet klar til en god og aktiv deltagelse i resten af dagen. Fremfor hvor længe barnet har sovet. 

- Som udgangspunkt forventer vi, at barnet sover det, det har brug. Vågner et barn op glad og frisk efter halvanden time, er det nok færdig med at sove. Vågner det derimod ked af det, gør vi en indsats for at hjælpe barnet videre i sin søvn. 

Kom altid til os, hvis I har behov for en snak om jeres barns søvnbehov. 

Kærlig hilsen personalet i vuggestuen